Running for New York Diversity

Categories NY

img_0446

Het meest opvallende van NYC?

Het r.e.s.p.e.c.t-gehalte waarmee de diverse mix van mensen samenleeft. Het nieuws staat bol van andere geluiden. Maar de dagelijkse ervaring hier leert anders. Niet vergeten dat ik in New York leef, een eiland binnen de States. Maar toch. En vandaag wordt die vibe als geen ander bevestigd:

Het is de dag van de NYC marathon!

Vroeg op. De lucht is stralend blauw. Temperatuur precies goed. Over een uur staat de stad op z’n kop. Gaan 50.000 mensen van over de hele wereld de uitdaging aan: 42 kilometer nog wat. Dik twaalf rondjes Vondelpark.

Ik ben op weg naar de jaarlijkse 80’s & 90’s marathon party midden in Brooklyn, ter hoogte van de eerste 8 mile. De Amerikaanse familie die het feestje host, nodigt me uit in hun immense brownstone huis. Dansvloer voor de deur en de trap (zoals die van Carry in SATC) als tribune. Binnen staat een feestelijke tafel vol bagels, salades en fruit. Ik schep m’n bord vol. Verse koffie. Buiten zwelt de muziek aan. Klinken de eerste toeters en bellen.

img_0450

De voorste groep lopers komen voorbij: De elite woman group – heads up voor de snelst rennende vrouwen ter wereld. De DJ gooit het volume omhoog: I’m every woman, it’s all in me schelt door de speakers. Een stel afgetrainde antilopen vliegt voorbij, mostly black maar ook wat white. Begeleid door politie auto’s hebben ze geen oog voor de joelende menigte. Pure focus. Een paar minuten later volgen de mannen.

img_0406

Daarna stroomt de weg vol met de duizenden renners. Ik sta met open ogen te kijken. Te springen en te joelen: GO ITALY GO CHINA LEKKER BEZIG NEDERLAND. Alle landen komen voorbij. Alle soorten en maten mensen. Het hobbelt en hijgt. Werpt een moedige grijns naar de menigte. Het WMCA wordt ingezet. Alle handjes in de lucht. Bij veel mensen denk je: Hoe dan. Dat doet maar.

img_0447

De lopers krijgen energie van de muziek. De toekijkers leven mee. Ik kan de brok in m’n keel natuurlijk niet helpen. Al deze persoonlijk missies die voorbij komen. Mensen die voortgeduwd worden in rolstoelen. Een blinde man aan twee touwtjes, vastgehouden door de lopers naast hem. Een man die achter een vrouw aanrent met een bord I just proposed. Rennen voor je leven.

M’n persoonlijke hero’s zijn uiteraard family members Carine en Joris van den Berg, Daan Krikke en Eva Schutte. ‘s Avonds zitten we met een grote delegatie Van den Bergen en aanhang aan tafel. De lopers gloeien na van hun prestatie. Trots! Ik besluit samen met m’n nichtje dat wij ‘m in 2020 gaan lopen. Who’s in?

img_0448

Terug in de metro. Als je daar ooit in hebt gezeten weet je precies wat ik bedoel. Alle gekken verzamelen. New York is je thuis! Tevreden op je heen gluren. Beetje boekje lezen. Nooit meer naar huis willen.

img_0449

img_0409

1 thought on “Running for New York Diversity

  1. Wat een leuke blog. Zo leuk dat mijn naam ook op je supporters bord stond! Die dag, maar vooral ook het toeleven naar die dag was onvergetelijk. Zo saai erna. Gauw zoeken naar iets nieuws, iets geks. Ik denk dat ik iets weet: Wie doet mee aan de Rock & Roll (halve) marathon in Madrid ( 23 april 2017)?
    Brooklee bee kom ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *