The Virtual Reality of San Francisco

Categories Brooklyn

Ga je mee naar San Francisco for the (long) weekend? Wordt me gevraagd.

Ja joh. Net zo lang vliegen als terug naar A’dam. Slaat natuurlijk nergens op. Toch boeken.

 Altijd al een craving for California. West coast vibes. Broedplek van organic farms, hippies en surfers. De Bay Area, Silicon Valley. De easy pace en de good life. Even ontsnappen van de rush & reality van de City.

 Ik kom aan en stap de metro uit. Zonovergoten plein. Palmtrees. Foodtrucks. Straatmuzikantje. Vijf bedelaars stuiven op me af. Nog vijf chillen rondom een fontein. Is dit normaal? Ja, blijkt. San Fran is zwerrie-paradise door het zachte klimaat en de opvang die de stad biedt. De homeless worden vanuit andere steden (voornamelijk LA) weggemoffeld in bussen naar San Fran. Waarom een probleem oplossen als je het kan verplaatsen.

Ik stap de beroemde cable car in. De machinist ruilt net van shift. Een Channing Tatum look-a-like neemt plaats achter het stuur. In uniform. Trekt z’n leren machinist-handschoenen aan. “Those gloves look like the ones I lost last week”, zegt z’n achterdochtige collega. “Well, in that case I wish I would have found yours so I wouldn’t have had to buy these”, zegt Channing. Geil EN grappig. Hou op met me. Blijf een paar haltes langer zitten. What’s yet to come?

 De mysterieuze Silicon Valley. Dat is waar de magic happens. Wil ik van dichterbij bekijken. De dag dat ik aankom blijkt de laatste dag van Oculus Connect III: Het grootste global event op het gebied van virtual reality. VR (“vi arrr”) for intimi. De nieuwe upcoming global business. About to take over the world. Je weet wel, van die grote zwarte robot brillen. Je zet ze op en belandt in een andere wereld. En dan apathisch om je heen draaien en zwaaien. Aliens killen enzo.

 Via “de Dutch VR boy” (ja die bestaat) kom ik terecht op een echte Silicon Valley party. Dat ziet er zo uit:

 Ik stap een villa binnen. Er is een zwembad en een hot tub. Een BBQ met goor vlees en een volgepakte ijskast met bier. Overal lopen geeks in zwarte shirts met grimmige printjes. Ancient looking net-niet sneakers. Eentje draaft rond met zo’n Oculus bril. Hij heeft een nieuwe game ontworpen. Iedereen moet dat nu uitproberen. Voor ik weet trekt hij met een plop het zwarte gevaarte over m’n hoofd.

 Zo, nu ben je geen VR virgin meer, zegt de Dutch VR boy.

 Hardhandig ontmaagd. De arcade spaceships vliegen me om de oren. Een tetteroo-deuntje verneukt m’n trommelvlies. Ik bevrijd mezelf en vlucht naar binnen.

 Denk dat ik veilig ben. Hell no. Een groepje geeks heeft zich verzameld om een groot scherm. Er is een VR game op aangesloten. Ik word in de kring geduwd. Plop, bril weer op. Krijg dit keer ook de bijbehorende space-rugzak om. Twee controllers in m’n handen geduwd. You ready? Fluistert een geek met een scherp duits accent. NEEEE.

 Plots sta ik in een vervallen, donkere fabriek. Zacht geruis. Drup geluiden. Voetstappen (heb ondertussen ook een koptelefoon op). Draai om me heen. Van drie kanten naderen er levensgrote zombies. Strompelen op me af. DOOD ENG. Komen steeds dichter bij. “Shoot! Shooot!!” Gillen de geeks om me heen. Ik hoor ze op de achtergrond. Ze kunnen me volgen op het scherm. Probeer te schieten maar m’n pistool doet het niet. Hart knalt uit m’n ribbenkast.

 Dan word ik vakkundig vermoord door drie zombies.

 Blijkt: De controller had geen batterij meer. Trauma voor het leven. Vriendelijk bedankt.

De rest van de party gaat in een waas aan me voorbij. Beetje gaar koken in de hot tub. Voel me de ultimate outsider, gevangen in de VR bubbel. Maar de billion dollar industry investeert als een gek in deze bedrijven. Dus beter goed opletten. Dit is op meerdere fronten een ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet ziet. En ik zit op de eerste rij. Beetje loeren. Stiekem best onder de indruk van de Dutch VR boy. Doe je niks aan.

 Na paar dagen cruisen door de kleurige straten van San Fran – raampjes open en American classics uit de speakers –  is ’t mooi geweest. Zombies, zwerries, spaceships, geeks, het duizelt. Niet bepaald uitgerust. Well wat (virtual) experience rijker. Lekker bezig. Back to reality!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *