Follow-up: Pro Women

Categories Brooklyn

fullsizerender-1

 

Who run the world?

Gurls.

Onee toch niet. Maar, de 21e eeuw is de feminist age. Bijna de eerste vrouwelijke president. De speech van Michelle Obama. Olie op het vuur in de vorm van sekstapes en de personificatie van male supremacy. Fikt goed. Waar blijft de Angela Merkel van Nederland eigenlijk? Duurt lang.

Ik ga naar een Alumni event van de UvA, georganiseerd voor Nederlandse New Yorkers. Een professor van Columbia University geeft een lezing over “the global surge of fundamentalism and worldwide emancipation of women”. Hij trekt een vergezochte vergelijking tussen fundamentalisme en emancipatie. Z’n conclusie: We moeten met z’n allen medelijden hebben met de man. Omdat de vrouw het overneemt. Het is zwaar voor mannen, zegt hij, dat vrouwen steeds meer hun plaats innemen. Ik probeer het te begrijpen. De omgekeerde vergelijking zou zijn dat we medelijden moeten hebben met vrouwen omdat mannen steeds beter worden in koken en het opvoeden van kinderen.

Ik begrijp het niet.

‘t Is ook allemaal te complex om te begrijpen. En mannen hoeven vrouwen niet te snappen. Vrouwen snappen zichzelf vaak niet eens. Ik loop de kroeg uit. Vang een versierpoging op: “Girl, I can read you like a book. One with big pictures you know.” Het valt even stil. “No you can’t. I’m a complicated bitch.”

img_0193

M’n personal feminists hier in New York zijn Sophie en Ezinne. Twee puppies van net 21. Maar wise beyond years. Ik leer van elk woord dat ze zeggen. Ezinne: De huidige standaard is de standaard van de man. Als emancipatie betekent dat de vrouw zich opwerkt naar een gelijke positie op basis van de standaard van de man, waar zijn we dan eigenlijk mee bezig. Die standaard naar het midden dus. Regelen we ff. Op de agenda voor de volgende vergadering.

De grootste accelerator van female power is educatie. Ieder jaar kunnen er meer meisjes naar school. Annie, m’n Amerikaanse vriendin uit m’n tijd in Hong Kong, is juridisch journalist. Ze vertelt me dat er dit jaar voor het eerste meer vrouwen dan mannen naar een American Law School gingen. New York heeft zelfs het probleem dat er te veel ambitieuze vrouwen zijn. De huwelijksmarkt leidt eronder. Er zijn niet genoeg mannen die aan de hoge standaarden voldoen.

Over die standaarden. Het zit ‘m denk ik ook in female mentality. Zo lang vrouwen het gay vinden als mannen vega zijn en aan yoga doen, gaat er niks veranderen.

fullsizerender-2

Twee van m’n beste maten hier zijn Danny (links) en Pepe (rechts). Ze zijn huisgenoten en wonen in het Brooklyn loft wat ik in m’n vorige blog omschreef. Danny – de “All American Dandy” volgens z’n insta – zoekt voor z’n werk wereldwijde kunstprojecten die hij een podium kan geven. (Vliegt bijvoorbeeld de mensen van Human Rights Tattoo over vanuit Tilburg. Zit ik opeens met de oprichters en wat vrienden aan tafel. De helft van de vriendengroep neemt een tattoo.) Hij is een California boy en sinds 2 jaar vegan. Om de dag gym, drie keer per week yoga. Beste matties met Buddha.

Pepe – “lover of science, taralli and the Mediterranean” – heeft aan Harvard gestudeerd en runt de startup Authorea, based in Brooklyn, waarmee hij de wereldwijde communicatie tussen scholars wil verbeteren. Vegetarier. Twee keer per week yoga. Groot fan van transformational breathing: Hij noemt ademhalings oefeningen de beste drugs ter wereld. Ik vertel Pepe over m’n idealistische droom dat alle problemen van de wereld oplossen als het vrouwelijke en mannelijke weer in balans komt. Hij vraagt me of ik het nummer “Women of the world” van Jim O’Rourke ken. Het nummer heeft 1 lyric. Die gaat zo:

“Women of the world: take over. Because if you don’t, the world will come to an end, and it won’t take long.”

Oke, ik bedoelde niet per se take over. Dacht meer samen. Maar lekker dromerig nummer, luister hier.

img_0498

In oktober en in november ga ik naar twee keer naar een Broadway musical. De eerste, The Waitress, gaat over een vrouw die taarten bakt. Tijdens een van de mooiste nummers hoor ik de twee vrouwen voor me, achter me en naast me snikken. Bij mij staat de kraan ook open. “She used to be mine” heet het nummer, over het jonge meisje wat er in je schuilt. Even luisteren, janken, en dan weer kop op.

De tweede gaat over Carole King. De vrouw die de popmuziek veranderde met haar schrijfkunsten. Ze componeerde het nummer Natural Woman, de tekst is van haar big love Gerry Goffin. Bekender is de versie van Aretha Franklin. You make me feel like a natural woman. Power song. Lekker bleren. Whatever een natural woman is. Doe mij die maar.

Grootste probleem is volgens mij dat veel meisjes en vrouwen te onzeker zijn. Er mist een goede portie trots. Een beetje bluf misschien. Een ‘kijk eens wat ik heb gedaan knap he’. Op ‘t moment lijk jezelf down graden eerder de norm. Het bekende gevoel dat je (nog) niks bereikt hebt. Of, dat alles wat je bereikt of gedaan hebt alleen maar komt door toeval, een samenloop van omstandigheden en hulp van anderen. Dat laatste heeft een naam, het heet het oplichterssyndroom. Kun je gewoon googlen.

img_1207

Tijdens de Climate Week in New York ga ik naar een event over efficiënter gebruik van regenwater in steden. De topvrouw van C40 spreekt, een organisatie die 80 steden met elkaar verbindt in de zoektocht naar oplossingen op het gebied van klimaatverandering. Fucking vette baan. Vrouw is stralend, blond en bloedmooi. Ze krijgt het woord en het eerste wat ze zegt is: “I know I’m the last speaker of the night, I will keep it short so you can all soon have drinks.” Boem. Aandacht weg. Iedereen denkt aan bier. En tieten. Zo moet het dus niet.

Ik weet ook niet hoe dan wel. En op de fiets naar huis zit ik op z’n New Yorks mee te schelden met Big Sean’s “ya little stupid ass bitch I ain’t fackin’ with you”. Maar geloven in jezelf, da’s een keuze. A lil’ empire state of mind. Dus, go get ‘m! Ya little stupid ass bitch.

Processed with VSCO with b5 preset

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *